Vier verschillende leerwegen in het vmbo

Wat is vmbo?

De letters vmbo staan voor: voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. De naam zegt het al; het is een voorbereiding op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Op het vmbo kunnen leerlingen ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. In de bovenbouw van het vmbo kiezen de leerlingen bij Terra voor het profiel groen. Aan het einde van het vmbo kiezen ze een vak of beroep om verder te leren op het mbo. Het vmbo kent vier verschillende leerwegen: theoretische leerweg (TL), gemengde leerweg (GL), kaderberoepsgerichte leerweg (KL) en basisberoepsgerichte leerweg (BL).

Theoretische leerweg (vmbo TL)

De theoretische leerweg is te vergelijken met de oude mavo. In de theoretische leerweg worden leerlingen voorbereid op de mbo-vakopleidingen op niveau 3 en 4. Leerlingen doen examen in zes theorievakken. Met een diploma vmbo TL kunnen leerlingen ook naar het havo. De theoretische leerweg wordt niet aangeboden bij Terra, maar toch is wel mogelijk om bij Terra een TL-diploma te halen. Hoe dat precies zit, leggen we uit bij de gemengde leerweg.

Gemengde leerweg (vmbo GL)

Bij de gemengde leerweg wordt examen gedaan in vijf theorievakken en een beroepsgericht vak. Net als bij de theoretische leerweg kunnen leerlingen met een diploma vmbo GL doorstromen naar een vak- en middenkaderopleiding op niveau 3 of 4 van het mbo. Tevens kan gekozen worden voor het havo. Leerlingen die bij Terra de gemengde leerweg volgen, kunnen kiezen om examen te doen voor een extra (zesde) theorievak. Als ze daarvoor slagen, kunnen ze het tl-diploma halen.

Kaderberoepsgerichte leerweg (KL)

Als leerlingen kiezen voor de kaderberoepsgerichte leerweg, richten zij zich vooral op de praktijk. Er wordt veel tijd besteed aan het volgen van een beroepsgericht programma. Een examen bestaat uit vier theorievakken. Met een diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak kunnen leerlingen doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 en 4.

Basisberoepsgerichte leerweg (BL)

Binnen de basisberoepsgerichte leerweg volgen leerlingen een gericht aantal uren per week aan de beroepsgerichte vakken. Deze leerweg is geschikt voor leerlingen die de theorie best lastig vinden en vooral heel praktisch bezig willen zijn. Naast theorie is er dus volop ruimte voor de praktijk. Het diploma basisberoepsgerichte leerweg geeft toegang tot een vervolgopleiding op niveau 2 van het mbo.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven en informatie ontvangen over onder andere de diverse leerwegen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.