Wat kost de middelbare school?

Met welke kosten moet u rekening houden in het voortgezet onderwijs? Terra heeft alles voor u op een rij gezet.

Lesgeld 
In Nederland heeft ieder kind recht op goed onderwijs. U hoeft geen lesgeld te betalen voor uw kind in het voortgezet onderwijs. Let op: tot 18 jaar is er vrijstelling van wettelijk lesgeld. 

Schoolboeken 
De meeste schoolboeken en andere lesmaterialen worden gratis beschikbaar gesteld door de middelbare school waar uw kind onderwijs volgt. Sommige lesmaterialen moet u zelf betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om woordenboeken, een rekenmachine, de Bosatlas, een agenda of gymspullen. De school informeert ouders welke boeken en lesmaterialen zij zelf aan moeten schaffen. 

Vrijwillige ouderbijdrage 
De school van uw kind kan vragen om een vrijwillige ouderbijdrage, bijvoorbeeld voor een schoolkamp, excursie of culturele activiteit welke wordt georganiseerd voor uw kind. U bent niet verplicht om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. De leerlingen mogen niet worden uitgesloten van activiteiten, zoals excursies, als de hiervoor gevraagde vrijwillige ouderbijdrage niet door u wordt betaald. 

Kosten schoolvervoer 
In de meeste gevallen komen leerlingen op de fiets naar school. Wellicht heeft uw zoon of dochter een nieuwe fiets nodig, houd dan rekening met deze kosten. Reist uw kind met het openbaar vervoer? Dan zijn de reiskosten voor eigen rekening. Abonnementen zijn vaak voordeliger dan losse kaartjes. Voor kinderen met een beperking is soms een tegemoetkoming in de kosten voor het schoolvervoer mogelijk. Vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden. 

Overige kosten 
Als uw kind naar de middelbare school gaat, krijgt u met kosten te maken waar u wellicht niet meteen aan denkt. Hierboven zijn al een aantal kosten behandeld, maar vergeet een goede schooltas, schrijfgerei, passers, kaftpapier en schriften niet. En wat dacht u van een goed regenpak, voor als uw kind een aantal kilometer moet fietsen naar school? 

Schoolkosten verschillen 
De schoolkosten kunnen per school verschillen. Uw kind kan bij Terra terecht in Assen, Eelde, Emmen, Meppel, Oldekerk, Winsum en Wolvega. Informeer bij de vestiging van de keuze van uw kind naar de exacte schoolkosten. 

Blijf op de hoogte 
Wilt u op de hoogte blijven en informatie ontvangen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.